Måla om villa i Malung – Kostnad och Tips

Att måla om huset är ett utmärkt sätt att lysa upp bostaden på, något som många villaägare drömmer om. Måleri är faktiskt ett av de enklare arbetena som händiga villaägare kan göra själv, men även om det är långt ifrån komplicerat behöver du fortfarande tid, kunskap och verktyg, i synnerhet när du ska upp till höga höjder. För att förenkla processen har vi på Målare Malung med vår erfarenhet skrivit en guide för dig som funderar på att måla om. Börja med att tänka igenom punkterna nedan.

Kostnader, material och utrustning

Att göra ett ordentligt och långlivat arbete kan verka dyrt, men det är värt investeringen då du slipper måla huset igen på flera år. Rätt utrustning är en av grunderna för att uppnå ett förstklassigt resultat. I materialform behöver du enbart grundolja, grundfärg samt täckfärg. Fördelen med måleri är att allt material räknas till samma yta, med andra ord behöver du bara räkna kvadratmeter en gång. Kostnader för målarfärg och olja brukar vara överkomligt för villaägare.


Utrustningen däremot kan vara kostsam såvida du inte känner målare eller besitter egna redskap. Om du har träfasad räcker det med några penslar, målartejp, färgskrapa, rätt skyddsutrustning och saxlift/stegbock vid högre höjder. Vid putsad fasad kan du också behöva laga eventuella sprickor, vilket medför att du även behöver införskaffa ny putsspackel, spackelspade samt eventuell roller då roller utför arbetet på puts bättre. Fasad med panel kan målas med roller också, men penslar bör användas som komplement. Tänk på att vara försedd med rätt tvättmedel då all fasad bör rengöras innan målning.

Forsells Måleri har yrkeskunniga målare i Malung, Sälen och Vansbro som har professionella redskap, ordentlig säkerhetsutrustning och ett brett utbud av fasadfärger. 

Utförande för ett läckert resultat

Den andra grunden för ett framstående arbete är att utföra det på rätt sätt. Det första steget kan du enkelt genomföra själv. Börja med att skrapa och rengöra din fasad samt laga eventuell sönderfallen panel eller sprucken puts. När fasaden är färdig för att målas och målarfärgen/oljan är uträknad är det dags att applicera grundolja. Grundoljan används endast för att impregnera träfasad och är till för att skydda mot fukt samt minska sprickbildning. Stryk en gång, fokusera gärna på att skydda utsatta delar som skarvar samt ändträ.


Steg två är att applicera grundfärg. Tänk på att vara väldigt noggrann med att täcka allt då täckfärgen bygger på att grundfärgen är korrekt applicerad. Detta gör du enklast med penslar, men arbetet är gångbart med roller också. Kontakta en legitimerad målare om du känner dig osäker på detta steg, våra Målare i Malungkan hjälpa dig med enbart detta steg om du vill göra de andra delarna själv. Sist men inte minst ska du applicera täckfärgen. Täckfärgen är särskilt utvecklad för att skapa en motståndskraftig yta och bör strykas två gånger för utomordentligt resultat.

Avslut och kontakt med våra Målare i Malung

Att måla om är inte mer komplicerat än att vara villig, följa  regler och ha rätt utrustning. Vi kan sammanfattningsvis fastslå att det är mycket analys och uträkning vid målning, men det är definitivt något som en villaägare kan uppnå. Om du vill spara tid eller känner dig osäker får du gärna kontakta våra hantverkare och målare i Vansbro, Sälen och Malung med omnejd på Forsells Måleri. Du kontaktar oss enklast via vårt kontaktformulär. Vi erbjuder företag och privatpersoner ett brett utbud av tjänster. Oavsett i vilket skede av ditt måleriarbete du vill ha hjälp med, har vi kompetens som täcker alla steg eller delar av ditt projekt.