Måla på tapet – Tips & råd från kunnig målare i Malung

Att måla över din existerande tapet är ett alternativ som kan ge goda resultat. För ett bra slutresultat bör du säkerställa att du har kännedom om nödvändigt förarbete som är rekommenderat, samt att du ser till att detta genomförs korrekt. Det är självfallet möjligt att göra projektet på egen hand, men du kan också anlita en av våra målare i Malung som hjälper dig med projektet, vilket kommer att garantera ett lyckat resultat.

Nödvändiga förberedelser

I ett måleriprojekt så kommer det färdiga resultatet att bero på hur bra underarbete du har gjort. En tumregel är vanligtvis att 75% av arbetet läggs på förarbete och 25% på själva målningen. Till att börja med behöver du ta reda på om tapeten sitter ordentligt fast på väggen. Detta kan du göra genom att lägga på vatten på tapeten med en vattenspruta eller svamp. Sväller tapeten när vattnet kommer på, så kommer samma effekt uppstå när du målar med vattenburen färg ovanpå den.


Om tapeten har svällt vid vattentest, bör du ta ner denna. Efter att golvet täckts kan du antingen spalta tapeten, om det är vinyltapet på väggen, eller blöta upp och sandpappra bort ytan. Det går även att hyra en ångmaskin som gör arbetet enklare. När du fått bort så mycket som går, kan underlaget behöva bredspacklas och slipas för att få en jämn yta. Om din tapet istället konstaterades sitta bra på väggen, så räcker det med att du kontrollerar och eventuellt limmar, skär och spacklar skarvar.

Hur du genomför målningen på bästa sätt

När du målar väggarna i ett rum, så rekommenderas det ofta att du även passar på att måla taket. Det kommer ge ett ännu bättre slutresultat och undvika att taket känns smutsigt jämfört med de nymålade väggarna. När det är dags för målning av väggar, behöver golvet vara täckt och du bör ha maskerat tak- och golvlister samt snickerier med tejp för att undvika färgspill. Eventuella hål i väggarna bör vara spacklade och slipade, förutom om det är strukturtapet. I detta fall skulle det bli ojämna ytor i slutresultatet. Våra målare i Malung har yrkeserfarenhet inom såväl målning som tapetsering och vet exakt vad som gäller för alla olika typer av tapeter och färgsorter. Läs mer om de tjänster vi erbjuder här: Våra tjänster


Vid målningsarbetet så tänker du uppifrån och ner. Du vill undvika spill på ytor du redan målat färdigt. Måla gärna närmast eventuella fönster och dörrar med en pensel eller mindre roller, innan du använder en stor roller till resten av ytan. Det underlättar att ha ett långt skaft till din roller för effektiv målning. Oftast är det nödvändigt att du målar två varv för att färgen ska täcka. Tänk på att ta bort maskeringstejpen så snart du målat färdigt för att undvika att färg på den målade ytan följer med vid borttagning.

Ta hjälp av Forsells Måleris målare i Malung, Sälen & Vansbro

Då förarbetet är den faktor som kommer att påverka resultatet i högst grad, så är det viktigt att du tar dig tid att undersöka vad som är nödvändigt. Är du osäker kring det arbetet, så rekommenderas att du tar hjälp av en professionell aktör som oss - Forsells Måleri. Med det ROT-avdrag som vi kan erbjuda genom Skatteverket, kan du göra avdrag på 30% av arbetskostnaden. Dessutom har vi möjlighet att dra ned på kostnaderna genom goda kontakter med våra materialleverantörer, korrekta verktyg och vårt effektiviserade arbetssätt. Tveka inte att kontakta oss redan idag, så hjälper vi dig!